“Lecţii de viaţa cu temele nefăcute”




“Lecţii de viaţa cu temele nefăcute”
Activitate la Centrul de Reeducare Buzias
                                     
Prea mulţi oameni din zilele noastre vorbesc despre violenţă intr-o manieră vagă şi prea generală.  Violenţa reprezinta sentimentul de furie sau de ostilitate sub forma sa cea mai intensă si distructivă, având ca scop rănirea fizică, psihică sau distrugerea altei persoane.

Un copil crescut într-un mediu în care bătăile şi violenţa verbală fac parte din rutina zilnică, va învăţa că aşa este normal  şi va aplica acelaşi tratament la şcoala, la joacă  şi in oricare alta situaţie. Mult prea  puţini sunt cei care, datorită agresiunilor suferite, se hotărăsc să evite violenţa, de orice formă.

Copiii care trăiesc într-un mediu unde violenţa în familie a devenit un mod de viaţă,  riscă să fie traumatizaţi atât din punct de vedere emoţional, cât şi din punct de vedere psihologic. Chiar dacă sunt victime ale violenţei  în familie sau doar martori, consecinţele îşi pun amprenta atât asupra copilăriei, dar şi asupra vieţii de adult.

Pentru combaterea violenţei şi pentru a arăta elevilor unde se poate ajunge cu un astfel de comportament, şcoala noastra a organizat in data de 22.02.2013, activitatea  de prevenire si combatere a violentei “Lecţii de viaţa cu temele nefacute”,  la Centrul de Reeducare Buzias.

Patru cadre didactice, d-nele Barbu Emilia, Ștefan Ionica, Bahuczki Monica si Brînzei Daniela, impreună cu 32 de elevi, au pornit in acea vineri dimineaţă spre centrul de reeducare, sperând că cele vazute acolo vor avea un efect benefic asupra celor vizati.

Indată ce am ajuns, am simtit o atmosfera  incărcată, iar liniştea care ne inconjura prevestea o realitate cruntă, pe care cu siguranţă niciunul din cei prezenţi nu şi-o putea imagina. 

La intrare am fost intâmpinţi de doamna directoare Dirschi Marinela, care a subliniat printr-o scurtă prezentare motívele pentru care este bine sa fim chibzuiti inaite de a face ceva ireversibil, de care sa ne căim mai tarziu. Am aflat de la dumneaei că intre pereţii acelei instituţii convietuiesc  aproximativ 90 de minori , cărora violenţa si alegerea greşită a anturajului, le-au  răpit cei mai frumosi ani ai adolescenţei.

Impactul psihologic a fost şi mai puternic in momentul in care, grupul de elevi de la şcoala noastră au interacţionat cu grupul minorilor din centru. Curiozitatea lor a fost risipită după ce gazdele au răspuns la intrebările uneori indiscrete ale elevilor nostri.

La sfârşitul intervievării, grupul de teatru al scolii noastre, compus din elevii: Axinte Adar, Gorczyka Mihaela, Kovacs Gheorghe,Parvan Daniel, Raicea Mihai, Rusu Alexandru,Stanciu Monalisa, şi Tocan Alexandra, sub atenta indrumare a d-nei Ștefan Ionica,  a prezentat piesa de teatru  “ Să ai prietenii aproape”, fiind urmăriti cu mult interes de publicul prezent şi răsplătiţi cu aplauze la sfârşit. 


 Atmosfera a fost din ce in ce mai relaxata, momentul culminand cu un show de karaoke, reuşind astfel să  readucă intr-o oarecare masura,  in acel loc, veselia si bucuria tipìcă vârstei adolescentine.


In cele din urmă, sportivii grupului nostru au angrenat gazdele la intreceri sportive : atletism  si fotbal.
La  probele de atlestism au participat urmatorii elevi ai şcolii noastre: Kovacs Gheorghe, Varga Cristian, Coroama Timotei  si Hauer Daniel, iar din echipa de fotbal a şcolii au facut parte:Axinte  Adar, Galbeneanu Denis, Botiu Sebastian, Stanciu Leonardo, Negoita Denis, Paskuj Sebastian, Siciu Adrian, Raicea Mihai si Fartusnic Ștefan.

Vizita a fost un succes, oferind tuturor o perspectiva noua asupra viitorului in funcţie de acţiunile şi deciziile fiecăruia.

In continuare va vom presenta cateva poze de la acest eveniment:































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu